Blogg

2014/03/21

Valtech på webbdagarna

Occident Admin

Admin

I veckan var jag på webbdagarna, ett event som arrangeras av tidningen Internetworld. Av ett flertal talare, var det Marwin Brandt och Mattias Malmer från Valtech som pratade om något som jag har funderat över sedan responsive design blivit allt vanligare.

Det handlar nämligen om hur dagens webbdesignprocesser borde anpassas till hur webbarna idag byggas och designas. Det är kritik mot ett webbdesignflöde som har existerat sedan länge i vår bransch, när man visar en komplett skiss till kunden och de sedan förväntar sig en tekniskt fungerande lösning som inte skiljer sig alls från konceptet. Det är en process som tar lång tid, och med dagens krav på enhetsoberoende webbar krävs det ändå väldigt mycket jobb i koden för att få till på ett bra sätt. Jag tyckte att Marwin uttryckte det väldigt bra:

Man kan inte designa saker i förväg, sitta och designa i ett hörn och sedan tro att det ska funka. Det funkar inte längre, jobbar ni så idag så ska ni vara oroliga. Designen kommer att förändras under ett projekt, det går inte att ha en färdig skiss och tro att den ska komma ut likadan på slutet. Att skapa webbdesignen först och sedan bygga den tekniskt är som att ta en tecknares tidiga konceptskisser av en ny bil och sedan bygga bilen exakt efter dem. Det skulle sannolikt resultera i att mycket funktioner i bilen inte fungerar rent tekniskt.

Marwin Brandt, Designer på Valtech

Jag känner igen mig i det här. Jag har också börjat jobba mer och mer direkt i koden, dvs att jag “bygger skissen” direkt i HTML och tar antingen skärmdump eller visar det direkt för kunden, med fungerande interaktionslösningar som är testade och säkerställda.

Det intressanta med den här diskussionen är hur det här ska fungera mot kunden, eftersom den andra modellen (godkänna skiss, sen bygga) är väldigt praktisk. Men allt går att förbättras, eller kan iaf lösas.

Jag lämnar er med Valtechs modell för hur man ska tänka under webbdesignprocessen (kan tillämpas på mycket annat).

valtech-webbdagarna

Dela på:

Relaterade nyheter