statistik

2013/11/28

Varför är internet så långsamt?

Occident Admin

Admin

Nyligen läste jag om internethastigheter i olika delar av världen, och som brukligt rankades Sverige väldigt högt: på femteplats i världen. Genomsnittliga nedladdningshastigheter är ett bra mått på ett lands IT-infrastruktur, och reflekterar ofta internetanvändningen hos befolkningen i stort. Så vad gör då USA, landet som gett oss internetjättar som Google, på en blygsam 31:a plats?

Bland amerikanerna själva går debatten hårt varje gång liknande siffror publiceras. Ett argument man ofta får höra är att då USA är ett stort land är det för dyrt att bygga ut infrastrukturen, och därför är det orättvist att jämföra med tätbefolkade mindre länder som Hong Kong (1:a plats), Singapore (2:a plats) eller Sydkorea (4:e plats). Men stämmer det verkligen? Sverige är ju också ett ganska stort och glesbefolkat land. Jag bestämde mig för att reda ut det här.

XKCD om när folk har fel på internet

En snabb titt på wikipedia1,2 avslöjar att Sverige i genomsnitt är mer glesbefolkat än USA.

Land Internethastighet Befolkningstäthet
Sverige 42 Mbps 20.6/km2
USA 21 Mbps 34.2/km2

Saken är biff, argumentet dödat. Eller?

Nu är det ju givetvis, som Carl Bildt skulle sagt, inte riktigt så enkelt. Mycket av Sveriges befolkning är ju koncentrerad i städer, framför allt Stockholm, och på det så är ju USA fortfarande större totalt sett. Vi får nog gå djupare här.

Vi börjar med att helt enkelt jämföra storstäder i Sverige3 resp. USA4,5 med varandra. Kanske är vi mer urbaniserade än amerikaner?

Stad Befolkningstäthet
Stockholm 330/km2
Chicago 336/km2
New York 575/km2

Både New York och Chicago är alltså mer tätbefolkade, men har fortfarande inte högre internethastigheter än Stockholm, eller ens Sverige i stort. Så, kan vi hitta någon korrelation mellan befolkningstäthet och internethastighet överhuvudtaget? Tittar man på USAs delstater rankade efter internethastighet, och jämför mot deras befolkningstäthet kan vi börja ana ett mönster.

Delstat Internethastighet (inbördes rank) Befolkningstäthet (inbördes rank)
New Jersey 31 Mbps (#1) 465/km2 (#1)
Delaware 29 Mbps (#2) 182/km2 (#6)
Maryland 28 Mbps (#3) 234/km2 (#5)
Rhode Island 27 Mbps (#4) 392/km2 (#2)
Washington 26 Mbps (#5) 40/km2 (#25)

Undantaget Washington kan vi se att samma stater återkommer i toppen av båda listorna. Tittar man längst ner på listorna finner vi likheter även där, med Wyoming, Montana och Alaska i botten på båda. I USA verkar det alltså som att ju tätare befolkat område man bor i, desto högre internethastighet har man i genomsnitt! Det förklarar varifrån den här inställningen kommer, men gäller detta överallt? Vi gör en liknande undersökning för kommuner i Sverige.

kommuner_internethastighetMen vad gör glesbefolkade kommuner som Ljungby och Eksjö i toppen? Det här är ju inte alls lika tydligt som den amerikanska motsvarigheten. Visserligen hittas förorter till Stockholm som Skarpnäck, Haninge och Märsta på listan, och kanske kan man undanta universitetsstaden Lund, då högskolor tenderar att ha höga internethastigheter. Men tittar man vidare på listan blir det inte mycket tydligare. Sveriges mest tätbefolkade kommun Sundbyberg återfinns först på 40:e plats, långt efter avlägsna landsorter som Boden (plats 23) och Piteå (plats 14).

 

Så vad betyder allt det här?

Att skylla på avstånd är ingen ursäkt för att inte bygga ut infrastruktur. I Sverige gjorde vi tidigt satsningar på utbyggnad av fibernät, och det har lönat sig. Internationellt kända företag som Spotify och Dice har sitt ursprung i Sverige, och 89% av svenska vuxna har tillgång till internet i hemmet (kanske använder vi det till och med för mycket?). Oavsett är trenden tydlig: vi spenderar mer och mer tid på internet, och mer och mer av internettiden på bärbara enheter. Kombinerat med ökande användning av bilder och filmer är det kanske inte så konstigt att man upplever webben som långsam.

Fortsatta satsningar, främst på trådlös access, är ett måste för att behålla Sveriges status som en framstående IT-nation. Som Staffan Jonsson hos stiftelsen .SE påpekar börjar nu EU så smått inse detta, men på nationell nivå är det fortfarande tyst. Det är dags för regeringen och telekombranschen att börja satsa igen!

Referenser:

  1.  https://en.wikipedia.org/wiki/Sweden
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/USA
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Chicago
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City

Dela på:

Relaterade nyheter