Blogg

2015/05/26

Apple om mobila lösningar inom hälso- och sjukvården

Occident Admin

Admin

Visste ni att Apple jobbar med landstingsfinansierade digitala lösningar?

Jag var på ett seminarium som Stockholm Science City Foundation anordnade om just det. Stefan Oldmark från Apple berättade om olika mobila lösningar inom hälso- och sjukvården, som de jobbar med.

Främst handlar det om olika former av mobila hjälpmedel för att vården ska bli effektivare. Här har USA kommit långt. Syftet är att läkaren ska komma närmare patienten och att säkra patientsäkerheten. Det handlar om att nå patienterna med hjälp av digitala hjälpmedel.

En annan intressant del är att börja samla in hälsodata om människor. I och med att marknaden exploderar av “wearables”, på ren svenska bärbara elektroniska prylar, uppstår frågan hur vården ska förhålla sig till att människor samlar in information om sig själva?

Den första iPhonen kom för 8 år sedan och det finns 1 miljard användare av Apple-produkter i hela världen och Norden har med den högsta marknadsandelen i världen, utgör en stor patientgrupp. I och med att Apple Watch har släppts kommer det att förändra människors sätt att samla sin hälsoinformation. Man kommer t.ex. kunna mäta insulinnivå, hur man sover, blodtryck m.m. De här prylarna är inte heller så dyra att köpa, så man kan förvänta sig att folk skaffar dem. När det gäller IT-säkerhet, så är det en mycket kontrollerad plattform, enligt Apple. Användarna kan inte göra vad som helst och det är användarupplevelsen som är viktig.

Så frågan för sjukvården kommer att vara “Hur ska man hålla patienterna borta från vården?”

När patienterna själva kan hålla koll på sin hälsa, så kommer sjukvården att lättare kunna se hur patienterna sköter sig via olika digitala lösningar. Alla Apples hälsoprodukter är dessutom godkända av FDA, US Food and Drug Administration.

Apples hälsoapp, Health Kit, som är ett nav för all hälsodata, där de samlas ihop. I den samlar användaren in data från alla sina kompatibla prylar, som sedan skrivs in direkt i Health Kit och kommunicerar ut det till t.ex. Nike-appen eller andra appar som du samlar din information i. Det här gör att vårdgivare kan börja följa olika patientgrupper på vissa parametrar, t.ex. blodtryck och vikt.

Health Kit är en del i iOS 8, där det bara är patienten som har informationen om sig själv på telefonen, Apple säljer inte användarens personliga data.

Stefan visade ett exempel på en amerikansk klinik som har gjort en app, Mayo Clinic, som jobbar med det här. Ett annat exempel är vård på distans som Focus Cura i Holland jobbar med. Här kan du se hur de har gjort för att övervaka äldres hälsa: Focus Cura 1 och Focus Cura 2

I Norrtälje är man intresserade av Focus Cura-projektet, där vårdbolaget TioHundra har startat ett pilotprojekt på Väddö vårdcentral. Det går ut på ett test att nå äldre som bor på öar utan att de behöver komma in till vårdcentralen. De skärgårdsboende har fått en läsplatta som de kommunicerar med vårdcentralen, för att kunna få hjälp med att ta sprutor.

Stefan pratade även om ResearchKit, som är framtagen för forskare som ska kunna använda data i forskningsstudier. Det är en verktygslåda som forskaren kan bygga frågeformulär med frågor som ställs till patíenterna. Det krävs så klart ett medgivande från användarna för att använda deras data. Det är verktyg som genererar data av exempelvis rörelse. Här kan du se hur det fungerar.

Det här är en spännande utveckling där den digitala tekniken kommer till användning även inom hälso- och sjukvården.

Digital-Health-Sketches

Källa: Digital Splashmedia

Dela på:

Relaterade nyheter