Surfande kvinnor modernt tecken på kvinnofälla?

Occident Admin

Admin

Enligt undersökningen Svenskarna och internet 2014 är det kvinnor som står för den största delen av sökandet efter hälsorelaterad information på internet. Undersökningen visar också att utbildningsnivån spelar stor roll bland dessa kvinnor. Hela 94% av unga, välutbildade kvinnor söker efter hälsorelaterad information på webben.

Hälsa kan förstås omfatta mycket, allt från fakta om virus och infektioner till tränings- och hälso-bloggar med tips på det ena och det andra. Men om man intresserar sig för användargruppen då? Högutbildade kvinnor – hur ser deras situation ut? Pratar vi här om välutbildade kvinnor som surfar på träningsbloggar eller hur ser det ut med hälsosurfaren nummer ett? Det finns ett intressant trendbrott för den här gruppen i befolkningen som gäller barnafödande. Tidigare har sambandet varit att högutbildade kvinnor föder färre barn. Men enligt färsk statistik från SCB bryter välutbildade 70-talister trenden och numera är det inte längre de med högst utbildning som får minst antal barn. Barn blir som ni vet ofta sjuka, särskilt under småbarnsåren. Tittar vi på statistik från Försäkringskassan från 2013 visar det sig att det fortfarande är kvinnor som oftast tar hand om sjuka barn och anhöriga. Känns inte helt otippat att den som tar hand om en sjuk även söker på nätet för att få mer information. Att hälsorelaterade sökningar på internet kan gälla sjuka barn visar även statistik för 1177 (tidigare Vårdguiden) där just sidor med tema barn är de mest populära bland besökarna med en ökning på hela 270 % mellan år 2011-2012.

Det kanske inte går att fastställa något samband statistiskt men de kan väl mycket väl vara så att välutbildade mammor idag är den som tar ansvar för familjens hälsa i allt större utsträckning? Oavsett – om du funderar på att ta fram hälsoinformation på nätet så kan det vara bra att tänka mamma med snorigt barn i ena handen och en smartphone i den andra.

 Bildkälla

Dela på:

Relaterade nyheter