Blogg

2017/01/23

Hälsosektorn redo för en omfattande digitalisering

Richard Österlind

Allt fler väljer att investera i vårdbolag tack vare en vilja till digitalisering inom medtechsektorn. I Dagens Industri kan vi läsa en artikel som visar att i fjol investerades totalt 434 miljoner i 19 bolag och trenden pekar uppåt. Läkarbesök via videokonferens finns redan och investerarna vittnar om stort förtroende för att nya bolag kommer att skapa fler och bättre tjänster för patienter.

Några faktorer som anses ha bidragit till den snabba tillväxten för medtechbolagen är:

  • Att sektorn är global, vilket många investerare gillar.
  • Att även äldre människor numera förväntar sig att kunna uträtta sina ärenden på nätet.
  • Genombrottet för mobilt bank-id, som tillåter enkel identifiering på nätet, och betalningslösningar som Swish och Klarna.
  • Att regeringen och Sveriges kommuner och landsting i början av 2016 utlovade att Sverige skulle bli “bäst på e-hälsa 2025”.

Det är väldigt glädjande att förstå att det digitala självförtroendet spritt sig till patienter och till dem som erbjuder hälso- och sjukvårdstjänster. Vi ser framemot att allt fler tar ett digitalt ansvar i syfte att stärka relationerna mellan intressenterna inom hälsosektorn. Morgondagens patienter kommer förvänta sig bli mottagna av en modern organisation när de söker vård, söker information eller vill diskutera sitt välbefinnande. Än så länge beskrivs hälsosektorn som digitalt underutvecklad men definitivt redo för en digitalisering. Även om den digitala resan kan (och bör) ta tid så upplever vi att allt fler ser möjligheterna i en mer uppkopplad framtid med patienten i fokus.

Läs hela artikeln på DI Digitals sida: http://digital.di.se/artikel/halv-miljard-till-digital-vard-2016

Dela på:

Relaterade nyheter