Blogg

2014/11/18

Digital hälsa — nu händer det!

Occident Admin

Admin

Vi har tidigare skrivit om digital hälsa eller digital health som det också kallas och nu börjar det ta fart på allvar i Sverige. Till och med från vårdens sida lyfts frågan upp gång på gång och landstinget i Stockholm bjuder aktivt in till samarbeten kring hälsoappar.

Grymma möjligheter men interna utmaningar för vården

Vårdsektorn brottas med gamla IT-miljöer och är sysselsatta med stora, tunga projekt med fokus på infrastruktur och journalsystem. Men det finns behov av användarvänliga digitala stöd för både vårdpersonal och patienter. Med den nya digitala tekniken finns det exempelvis stora möjligheter till datainsamling. Tänk bara på alla smarta sensorer armband och klockor som redan idag kan registrera data om sömn, rörelse och mer och hur den tekniken skulle kunna avlasta vårdpersonalen i behandling av kroniskt sjuka.

Vem är ansvarig?

Det finns inte någon övergripande huvudman som kan peka med hela handen för hur vården i Sverige ska förhålla sig till digitala lösningar utan det är upp till varje enskilt landsting. Det finns utmaningar men också goda förutsättningar för digitala innovationer med patienten i fokus och nytta för vården. Frågan är inte om det kommer utan snarare när det kommer till en vårdcentral eller sjukhus nära dig.


Relaterade inlägg

[services-posts categories=”68″ posts=”4″]

Dela på:

Relaterade nyheter