Blogg

2015/09/16

Dags för marknadsförbud för vissa hälsoappar

Occident Admin

Admin

Läser i Computer Sweden att Läkemedelsverket eventuellt kommer att utfärda marknadsförbud för vissa appar i höst, för första gången i Sverige. Många hälsoappar klarar helt enkelt inte lagkraven och nu griper Läkemedelsverket in. För nästan precis ett år sedan skrev min kollega Robert ett inlägg om just detta, Vem kvalitetssäkrar dina hälsoappar

Enligt Läkemedelsverket har hälsoapptillverkarna dålig koll på de regler som gäller när apparna bedöms vara medicinska. Enligt Läkemedelsverket handlar det nu om att skicka en signal.  Utbudet av hälsoappar har exploderat. Förra året var marknaden värd runt 90 miljarder kronor och den väntas växa med drygt 30 procent om året fram till 2020 enligt Allied Market Research. 

Men samtidigt som möjligheterna att hålla koll på sin egen hälsa och samla in sina data ger enorma möjligheter finns det också risker med många av apparna. Enligt Mats Artursson, utredare på Läkemedelsverket handlar det om en gränsdragning mellan var en hälsoapp går över till att vara en medicintekniska app. Det finns ett behov av en ny tydlig vägledning och det är något Läkemedelsverket ska prioritera att ta fram.

I grunden handlar det om att förstå vilka konsekvenser en app kan få. Det en risk att den som använder den får fel information som kan äventyra hälsan. En del appar som marknadsförs avsäger sig ansvaret och ber användarna kontakta läkare för att vara säkra. Det är inte okej enligt vårt regelverk, säger Mats.

Glädjande är dock att Landstingen är positiva till hälsoappar. https://www.occident.se/landstinget-positiva-till-halsoappar/

Dela på:

Relaterade nyheter